Tomáš Chrudimský

Represe? Těm člověk vzepře se....

13. 11. 2013 10:46:20
Krátký text komentující neúčinnost současné protidrogové politiky, která naprosto selhává-jak je patrné z nových výzkumů.

V září tohoto roku byl v časopise BMJ publikován zajímavý článek nazvaný "The temporal relationship between drug supply indicators: an audit of international government surveillance systems" mapující výsledky současné světové protidrogové politiky (článek je volně přístupný, je možno ho vyhledat a přečíst si). Závěry článku převzalo mnoho zahraničních médií, a tak je dost pravděpodobné, že se zpráva objevila i u nás. Každopádně mám i tak chuť čtenáře blogu s těmito výsledky seznámit, tedy tak činím. Doplním je o pár dalších úvah.

Ve dvacátých letech dvacátého století byla v USA takzvaná prohibice. V roce 1919 vstoupil v platnost Volsteadův zákon o zákazu alkoholu. Cílem bylo potlačit kriminalitu a zkvalitnit rodinný život, který démon alkoholu často rozvracel. Výsledek byl však zcela opačný. Lidé stále pili a pili cokoli, co mohlo obsahovat nějaký alkohol. Vzrostl tím počat otrav a zdravotních problémů. A zločin? Zločin se ještě více rozbujel. Mafie získala nebývalou sílu a moc. Kdo by neznal legendárního chlapíka zvaného Al Capone.

Poučili jsme se? Moc ne, stále prohibice, stále prohibice... Člověk je, zdá se, nepoučitelný a stále dokola opakuje stejné a nefunkční modely řešení situací.

Alkohol je droga, stejně jako třeba pervitin. Většině vlád už došlo, že zákaz alkoholu nic nevyřeší, a proto ho tolerují a na jeho prodeji vydělávají. Daně vybírají i z prodeje další drogy - nikotinu, respektive tabáku. Ostatní drogy jsou stále v nemilosti a jejich prodej a výroba jsou tvrdě potírány. Jaké tento boj přináší výsledky?

Výzkumníci zpracovali data z let 1990-2007, zahrnující vývoj cen a čistoty drogy u heroinu, kokainu a marihuany. Dále pak data o tom, kolik drog bylo zadrženo policií. A jak to dopadlo? Nebudu Vás zbytečně zatěžovat procenty - z výsledků je jasně patrné, že stoupla čistota drog a zároveň klesla jejich cena. Množství drog zadržených přitom stoupá...

Co z toho vyplývá?

Znáte to každý, nabídka a poptávka. Dvě misky vah. Když nabídka nestačí poptávku pokrýt, cena komodity stoupá (a naopak). Pokud by protidrogová politika byla účinná a nabídka tím pádem nepokrývala poptávku, rozhodně by to zhoršilo kvalitu drog ve snaze ušetřit na zákaznících a zároveň by cena drog stoupala. Data ale jednoznačně ukazují pravý opak, tedy že nabídka drog naopak stoupá a tlačí dolů ceny, stejně jako tlačí nahoru kvalitu drog.

Co s tím dál?

Babo raď. Možná by stálo za to zakázané drogy legalizovat a zdanit je, stejně jako alkohol a cigarety. Lidi prostě drogy užívat chtějí, ten tu a ten zas tamtu. Brát drogy vždycky budeme a nic nám v tom nezabrání. Člověk drogy užívá koneckonců od prvopočátku lidstva. Protidrogová politika je evidentně neúčinná a ilegalita drog jen posiluje organizovaný zločin. Je ale OK, aby vedle mouky a cukru ležel v obchodě na regále heroin? Ač jsem hodně liberální, tohle se nezdá ani mě. Kudy vede ta správná cesta? Nevím. Řekl bych, že je to celé zralé na vážnou celospolečenskou debatu, protože řešení pomocí zákazů a represí opakovaně selhává.

Autor: Tomáš Chrudimský | karma: 11.78 | přečteno: 595 ×
Poslední články autora