Demokracie rozkvétá ....

28. 10. 2013 19:28:00
O volbách do poslanecké sněmovny i o našich soukromých. Kritika toho jak volíme a koho vlastně volíme.

Jako nadpis jsem zcela záměrně vybral začátek písně Karla Kryla, který v ní popisuje výsledek sametové revoluce – náš nový stát, naší demokracii. Je až k pláči, když se člověk vrátí zpět v čase, zhlédne na videu záběry lidí, kteří plní naděje cinkali klíčema na náměstí, a pak se zamyslí nad tím, jak to všechno nakonec dopadlo. Kryl to vystihl geniálně a přesně. Vzdálím se teď od typického chování typického Čecha a krom nadávání na poměry pokusím se, mimo své jiné nespisovatelské aktivity, napsat alespoň následující věty vybízející čtenáře k zamyšlení nad jeho volbou, svědomím a stavem našeho volebního systému. Čtenář budiž k mé blogerské prvotině milosrdný. Pokusím se být co nejvíce stručný a výstižný, proč psát dlouhé romány, pokud se dají myšlenky vyjádřit krátce a srozumitelně. Snad se mi to podaří.

O čem volby jsou, či spíše by být měly

Cílem voleb je vybrat naše zástupce, kteří za nás budou rozhodovat. Koneckonců, všichni tam sedět nemůžeme a i kdyby to bylo možné, trvalo by hodně dlouho, než bychom se na něčem dohodli – třeba jen na tom, o čem se bude vlastně hlasovat. Proč toto píšu? Každý člověk by si měl uvědomit, že by měl volit toho, kdo mu je názorově nejbližší. Někoho, kdo je mu co nejvíce podobný-protože jen takový volený zástupce bude zastávat přesně ty hodnoty, na kterých voliči záleží. Jen takový volený zástupce může kvalitně nahradit nemožnost přítomnosti voliče v poslanecké sněmovně. Zamysleme se nad tím. Děláme to tak? Kolik z nás? Kolik lidí zná osobní názory a postoje politiků na kandidátce, kolika z nás záleží na tom, aby vize a cíle voleného zástupce odpovídaly vizím a cílům daného voliče? Místo toho, abychom byli aktivní, necháme se kupovat předvolebními gulášky, koblihami a bůhví čím ještě, skoro jako ve starověku – chléb a hry. Necháme si slibovat hory a doly (s nadsázkou lze říci, že politické strany slibují v podstatě to stejné = prosperitu na věčné časy a blahobyt občana) bez toho, abychom si dali to úsilí a kriticky se zamysleli nad tím, co vlastně chceme a jak bychom toho chtěli dosáhnout.

O tom, jak peníze vládnou

Svět vrcholové politiky se příliš vzdálil občanu voliči. Vrcholné politiky dost často ani nezajímá, co si o nich volič myslí. Volič není ten, komu se zodpovídají. Hlavní je, že daný politik má své místo v poslanecké sněmovně. Nedělejme si iluze, peníze vládnou světu a věc se má obvykle takto: Bohatý podnikatel vyšvihne díky svým kontaktům a penězům politika do sedla a ten mu pak na oplátku dohodí nějakou tu předraženou státní zakázku a podobně. Podnikatel je spokojený, investice se mu vyplatila. Politik je poplatný ne voliči, ale kmotrovi, který stojí za ním: Cuius panem edo, illius carmina ego. Za peníze se dá dnes koupit všechno dokonce i volič. Některá uskupení dokonce šla tak daleko, že strany vznikly pomalu ze dne na den, byla do nic nalita obrovská peněžní síla a masírují voliče skrze propracovanou, drahou a tudíž i efektivní kampaň. Standardní praktiky reklamy a marketingu: Potřebujeme podíl na moci, co ti lidi vlastně chtějí slyšet? Kde je díra v „trhu“? Kdo bude náš cílový volič? Aha, jsou to tihle a jsou nespokojení s tím a tamtím, tak jim to slíbíme. Peníze pak zajistí, že tváře jsou vidět, hlasy jsou slyšet a volič s radostí volí, protože z úst politika zaznívá přesně to, co slyšet chce.

Kam dál?

Každý kdo kritizuje, měl by se alespoň pokusit nadhodit nějaké řešení, nějaké světlo na konci tunelu-byť by se nakonec ukázalo, že tudy cesta nevede. Tedy i já tak činím.

Kdo chce měnit svět, musí začít u sebe. To je totiž to jediné, s čím se dá efektivně pohnout. Pokud se více lidí pohne stejným směrem, ukáže se, že ono to přeci jenom jde.

Jsem pro to, aby každý z nás v sobě našel tolik zodpovědnosti, že si přečte volební programy bez předsudků a kriticky je zhodnotí. Přál bych si, aby lidé byli občansky činní a nečekali, až za ně kýžené změny udělá někdo jiný. Jsem pro to, aby byl vyvinut tlak na určení maximální částky, kterou lze zákonně utratit za reklamní, pardon, předvolební kampaň. Ta částka by měla být dostatečně nízká na to, aby měly šanci „předvést se“ i menší uskupení a aby tak konečně začalo záležet i na obsahu, nikoli jen formě. Jsem pro to, aby byla zakázána publikace jakýchkoli předvolebních průzkumů, protože ty jsou jen sprostou manipulací s voliči. Kolik z Vás „to nehodí“ straně blízké Vám idejemi, protože předvolební průzkum říká, že se tam stejně nedostanou? Jak by vypadaly výsledky, kdybychom volili neovlivněni, nevolili „menší zlo“? Vypadaly by přesně tak, jak by to mělo v demokratické společnosti být – plně by reflektovaly to, co bychom doopravdy chtěli.

Autor: Tomáš Chrudimský | pondělí 28.10.2013 19:28 | karma článku: 5.99 | přečteno: 341x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.15 | Přečteno: 407 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 25.28 | Přečteno: 1165 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 436 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 257 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 678 | Diskuse
Počet článků 3 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 512
Kdo jsem? Těžká otázka, v pravdě filozofická. Definuje nás povolání, jméno, zásluhy, cíle.... nebo něco jiného?

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...